Close
Close

נגישות

Interface

Adjust the interface to make it easier to use for different conditions.
This renders the document in high contrast mode.
This renders the document as white on black
This can help those with trouble processing rapid screen movements.
This loads a font easier to read for people with dyslexia.
קייטנת קיץ 2026 במוזיאון ישראל: סיפורי נעליים

סיפורי נעליים


  • Date icon30 ביוני 2026 - 1 במאי 2027
  • אוצרת: אורנה גרנות
          אוצרת משנה: ליאה להב קליין
  • מעצבת: לילך שטיאט
  • אגף הנוער והחינוך לאמנות על-שם רות

לעיתים רחוקות אנחנו עוצרים להתבונן בנעליים שלנו. הן נמצאות שם, מתחת לרגליים, מלוות אותנו בכל צעד – אך מספרות הרבה יותר מכפי שנדמה. מעבר לתפקידן המעשי, נעליים משקפות זהות, מעמד, אמונות, זיכרונות, אופנה, טכנולוגיה וחלומות. הן מופיעות במיתוסים ובאגדות, מסמנות השתייכות חברתית ותרבותית, ולעיתים אף מבטאות כוח, יוקרה, מחאה או חופש.

לראשונה במוזיאון ישראל מוצגת תערוכה המוקדשת לנעליים ובה מוצגים פריטים מאוספיו המגוונים של המוזיאון לצד השאלות מיוחדות. יחד הם חושפים את הסיפורים האנושיים, התרבותיים וההיסטוריים הטמונים באחד החפצים היומיומיים והמוכרים ביותר.

בין פרקי התערוכה: נעליים בעלות כוח וקסם; נעליים בלתי אפשריות שנוצרו כדי להרשים, לסמן מעמד או לאתגר את גבולות הגוף; נעליים בנות אלפי שנים, החושפות קשר מפתיע בין עבר להווה; נעליים כיצירות אמנות וכתוצרי עיצוב חדשני ופורץ דרך; וכמובן נעליים ישראליות, מהסנדל המקראי והחלוצי ועד לנעליים שהפכו לאייקונים מקומיים – כל אחת מהן וכולן גם יחד מעלות שאלות על זהות ותרבות.

לצד עשרות פריטים נדירים מתקופות ותרבויות שונות, משולבים בתערוכה מיצבים ופרויקטים חווייתיים שנוצרו במיוחד עבורה בידי יוצרים ישראלים מתחומי התיאטרון, הסאונד, הניו־מדיה, העיצוב והאמנות. יחד הם מציעים דרכים נוספות להיכנס אל הסיפורים שמאחורי הנעליים ולהתבונן בהם מזוויות חדשות ומפתיעות.

 


 

בנוסף  לתערוכה "סיפורי נעליים" המוצגת באגף, אנו שמחים להציג פרויקט פרי שיתוף פעולה ייחודי עם רשת הנעליים "שופרא", המפגיש בין עולם האופנה והמותג לבין יצירה ישראלית מקומית. בתערוכה, שני אמנים יוצרים תוך פירוק וחיבור מחדש את עולמות התוכן של המותג ומציגים את הנעל כאובייקט אמנותי ופיסולי:

דודי בן סימון מציג עבודות צילום מינימליסטיות המבוססות על חיבורים לא שגרתיים, המחברות את הנעליים להקשרים סוריאליסטיים יומיומיים; ואילו האמן הרב-תחומי גריגורי צבטקוב לוקח את שקיות הפלסטיק המוכרות של הרשת ויוצר מהן, בטכניקת רדי-מייד, דימוי מופשט ומהפנט המעצב מחדש את המציאות.

מוזמנים להגיע לחוויה ויזואלית מרתקת המרחיבה את המבט על הפריט היומיומי שכולנו נועלים.

הפרויקט מוצג בלובי אגף הנוער והחינוך לאמנות.

 

קובי לוי, Liquid ,2025
צילום: שי בן אפרים
שרית שני חי, נעל סירה, 2026
צילום: רוני כנעני
נעלי תינוק לברית-מילה, אנקונה (?), איטליה, סוף המאה ה-19
משי באריגת צלעות ואריג מדוגם בחוטי משי ובחוטי מתכת, סרטי משי
גובה 3.5 ס"מ, אורך 9 ס"מ, רוחב 3.8 ס"מ
מתנת ליאנה ניצא מורפורגו, ג'נובה וירושלים, לכבוד נכדיה וניניה
צילום: © מוזיאון ישראל, ירושלים, על-ידי מאורו מליאני